Att anlägga en potatisåker: Från plantering till skörd

Att anlägga en potatisåker: Från plantering till skörd

Potatis är en av de mest älskade och mångsidiga grödorna på en bondgård. Att anlägga en potatisåker kan vara både givande och ekonomiskt fördelaktigt. Det kräver dock noggranna förberedelser och en viss kunskap om odlingsprocessen. I detta inlägg kommer jag guida dig genom varje steg för att säkerställa att du får en riklig och hälsosam skörd.

Förbered marken

För att lyckas med din potatisodling är det avgörande att förbereda marken på rätt sätt. Potatis föredrar väldränerad, lös jord som är rik på organisk materia. Innan du börjar plantera, var noga med att:

 • Plöja marken djupt: Detta hjälper till att bryta upp eventuella hårda jordlager och förbättrar dräneringen.
 • Ta bort ogräs och stenar: Dessa kan hindra tillväxten och göra det svårt för potatisen att växa jämnt.
 • Tillföra kompost eller välbrunnen gödsel: Detta ger jorden de näringsämnen som krävs för en sund tillväxt.

Välja utsädespotatis

Att välja rätt utsädespotatis är avgörande för en framgångsrik skörd. Köp utsädespotatis från en pålitlig källa och välj sorter som är anpassade till din lokala klimat och jordförhållanden. Några populära sorter i Sverige inkluderar King Edward, Asterix och Mandelpotatis.

Plantering

Potatis bör planteras när jorden har värmts upp till minst 10°C, vanligtvis någon gång mellan mitten av april och slutet av maj i Sverige. Följ dessa steg för bästa resultat:

 1. Skär din utsädespotatis: Varje potatisbit bör ha minst en ögonpunkt. Låt bitarna torka i ett par dagar innan plantering för att minimera risken för röta.
 2. Gör fåror: Fårorna bör vara cirka 10-15 cm djupa och ha ett avstånd på 60-70 cm mellan varandra.
 3. Placera potatisbitarna: Lägg bitarna med ögat uppåt med ett avstånd på 30-40 cm mellan varje bit i fåran.
 4. Täck med jord: Täck bitarna med 5-10 cm jord.

Vårda plantorna

När potatisplantorna börjar växa, kräver de omsorg och uppmärksamhet för att undvika skadedjur och sjukdomar:

 • Ogräsrensning: Håll åkern fri från ogräs som kan konkurrera om näring och vatten. Använd hacka eller handrensning för att ta bort ogräset regelbundet.
 • Kupning: När plantorna är cirka 20-30 cm höga, kupa jorden runt dem för att skapa små kullar. Detta hjälper till att förhindra att potatisen utsätts för ljus, vilket kan göra dem gröna och oätliga.
 • Bevattning: Potatis behöver en jämn tillförsel av vatten, särskilt under knölbildningen. Se till att jorden hålls jämnt fuktig, men undvik övervattning.
 • Skadedjursbekämpning: Var uppmärksam på potatisbladmögel och skadedjur som kan skada plantorna. Använd ekologiska bekämpningsmedel eller biologiska metoder för att skydda dina växter.

Skörd

Efter cirka 100-120 dagar är dina potatisar redo för skörd. Tecken på att potatisen är färdig inkluderar att blasten börjar gulna och vissna. Följ dessa steg för att skörda dina potatisar:

 1. Skär bort blasten: Detta gör det enklare att dra upp potatisarna ur jorden och minskar risken för sjukdomsspridning.
 2. Gräv varsamt upp potatisarna: Använd en grep eller spade och var försiktig så att du inte skadar knölarna.
 3. Låt potatisarna lufttorka: Placera potatisarna i en välventilerad, torr och sval miljö i ett par timmar innan de förvaras.

Förvaring

Förvara dina potatisar på en sval och mörk plats för att förhindra groning och bevara kvaliteten så länge som möjligt. Idealtemperaturen för lagring är omkring 4-5°C.

Att odla potatis är en fantastisk upplevelse för hela familjen och ger dig en direkt kontakt med naturens gåvor. Med dessa steg är du väl förberedd att anlägga din egen potatisåker och njuta av en riklig skörd.

Var inte rädd för att experimentera med olika sorter och odlingsmetoder för att hitta de som fungerar bäst för din bondgård. Lycka till!

Skriv en kommentar

Odling av potatis: från plantering till skörd

Odling av potatis: från plantering till skörd

Odling av potatis är en klassisk aktivitet på bondgården och en fantastisk grönsak att odla hemma på landet. Potatis är inte bara lättodlad, utan ger också en riklig skörd som kan lagras under en längre period. I detta inlägg kommer vi att gå igenom alla steg från plantering till skörd, så att du kan njuta av dina egna hemodlade potatisar när hösten kommer. Förberedelser inför odlingen Innan du b…

Visa hela inlägget
Att odla sina egna bärbuskar

Att odla sina egna bärbuskar

Jag tänkte dela med mig av några tips om att odla sina egna bärbuskar. Det är ett underbart sätt att få fräscha bär rakt från trädgården, och det är lättare än vad man kanske tror. Varför odla egna bärbuskar? Att odla sina egna bär kan vara både roligt och givande. Du har full kontroll över vad som går in i din mat, du kan spara pengar, och det är ett utmärkt sätt att lära barnen om var maten komm…

Visa hela inlägget
Första omgången potatis är skördad

Första omgången potatis är skördad

I år har vi satt flera olika omgångar potatis. Genom att sätta olika sorter kan vi skörda potatis under lång tid. Olika sorter är olika tidiga och har olika egenskaper. Några är smakfulla och tidiga och andra duger bättre för lagring över vintern. I Sverige har vi odlat potatis under lång tid så vår kunskap om odling och olika sorter är väldigt utvecklad. Men när färre och färre odlar potatis risk…

Visa hela inlägget
Plantera träd på gården: Så skapar du din egen lilla skog

Plantera träd på gården: Så skapar du din egen lilla skog

Några av oss har kanske en lada, ett växthus, eller bara en liten bit mark som vi kan kalla vår egen. Och vissa av oss kanske även drömmer om att ha vår egen lilla skog. Ja, du hörde rätt, en skog! Inte bara några träd här och där, utan en riktig liten skog. I det här inlägget kommer jag att visa dig hur du kan plantera din egen lilla skog på gården. Varför plantera en skog? Först och främst, låt …

Visa hela inlägget
Dags att sätta de första tidiga potatissorterna

Dags att sätta de första tidiga potatissorterna

Nu är det dags att sätta de första potatissorterna som ska komma upp som färskpotatis till midsommar. En tidig potatissådd tar ca 90-100 dagar att bli klar för skörd. Förgro potatisen så att den får groddar, eller köp färdiggroddade sorter. Sätt i välgödslad jord en bra bit ner. Täck över och vänta.

Visa hela inlägget
Så skapar du en hållbar köksträdgård på bondgården

Så skapar du en hållbar köksträdgård på bondgården

Att anlägga en köksträdgård som håller sig grön och givande år efter år är en investering i både självförsörjning och miljö. På en bondgård spelar köksträdgården en central roll och här kommer vi att dyka ner i hur du kan skapa en både hållbar och produktiv grönsaksodling. Plats och Planering Välj ut en solig plats med god dränering för din köksträdgård. Tänk på växtväxling för att förhindra närin…

Visa hela inlägget