Att odla blommor för att förbättra pollineringen på bondgården

Att odla blommor för att förbättra pollineringen på bondgården

Att odla blommor på bondgården gör inte bara gården vackrare, utan kan också förbättra pollineringen och därmed avkastningen av andra grödor. Här är en guide till hur och varför du ska odla blommor på din bondgård.

Varför blommor är viktiga för pollinering

Pollinering är en avgörande process för många av våra viktigaste grödor. Bina, fjärilarna och andra pollinatörer spelar en central roll i detta. Blommornas nektar och pollen är viktiga födokällor för dessa insekter. Genom att odla blommor kan du hjälpa till att stödja pollinatörernas livscykel och främja en hälsosam ekosystem.

Val av blommor

Det finns en mängd olika blommor som är utmärkta för att locka pollinatörer. Några exempel är:

 • Solros (Helianthus annuus): Solrosor är enkla att odla och mycket attraktiva för bin.
 • Lavendel (Lavandula): Förutom att de doftar underbart, är lavendel en stor favorit bland fjärilar.
 • Ringblomma (Calendula officinalis): Dessa ljusa blommor är lätta att odla och blommar långt in på hösten.
 • Kärleksört (Sedum): En annan favorit bland bin, särskilt under sensommaren och hösten.

Det är viktigt att välja blommor med en lång blomningssäsong för att säkerställa att det finns föda för pollinatörerna under hela växtsäsongen.

Placering och plantering

För bästa resultat, plantera blommorna nära dina grödor och fruktträd. Detta kommer att säkerställa att pollinatörerna inte har långt att resa mellan matställen och de grödor de ska pollinera. Här är några tips för att få bästa resultat:

 • Plantera i kluster: Genom att plantera blommorna i grupper istället för enstaka plantor ökar du deras synlighet och attraktivitet för pollinatörer.
 • Solsidan: De flesta blommor trivs bäst i full sol så se till att plantera dem på en plats där de får tillräckligt med ljus.
 • Varierande höjder: Kombinera högre blommor med lägre växter för att skapa en trädgård som erbjuder skydd och föda för olika typer av pollinatörer.

Underhåll

Blommor kräver ofta lite underhåll när de väl är etablerade. Här är några underhållstips:

 • Vattning: Se till att blommorna får tillräckligt med vatten, speciellt under torra perioder.
 • Beskärning: Ta bort vissna blommor för att uppmuntra ny tillväxt och förlänga blomningsperioden.
 • Gödsling: Använd naturliga gödselmedel för att hålla jorden näringsrik och hälsosam.

Andra fördelar

Förutom att hjälpa pollinatörer har odling av blommor på bondgården flera andra fördelar:

 • Estetik: Blommor gör gården vacker och inbjudande, vilket kan vara särskilt uppskattat av besökare.
 • Biodiversitet: Blommor kan bidra till att öka den biologiska mångfalden på gården, vilket gör ekosystemet mer motståndskraftigt mot skadedjur och sjukdomar.
 • Ekonomiska förmåner: Ökad pollinering kan leda till högre avkastning på andra grödor, vilket kan öka gårdens lönsamhet.

Sammanfattning

Att odla blommor på din bondgård kan ge både omedelbara och långsiktiga fördelar. Genom att välja rätt blommor, plantera dem strategiskt och ta hand om dem, kan du skapa en mer hållbar och produktiv bondgård. Glöm inte att också njuta av den skönhet och den glädje som blommorna ger!

Våga prova att inkludera blommor i din bondgård och se vilken skillnad det kan göra, både för din skörd och för miljön!

Skriv en kommentar

Blommor i grönsaksodlingarna

Blommor i grönsaksodlingarna

Men kan ju tycka att det verkar dumt att ha blommor i grönsaksodlingarna, varför inte maximera ytan och enbart plantera grönsaker istället? Men man maximerar faktiskt skörden av vissa grönsaker om man inkluderar blommor som våra pollinerare gillar. Alla grönsaker och frukter som behöver pollineras gynnas av många och varierande pollinerare som olika arter av bin och humlor. Dessa pollinerare gilla…

Visa hela inlägget
Så skapar du en hållbar köksträdgård på bondgården

Så skapar du en hållbar köksträdgård på bondgården

Att anlägga en köksträdgård som håller sig grön och givande år efter år är en investering i både självförsörjning och miljö. På en bondgård spelar köksträdgården en central roll och här kommer vi att dyka ner i hur du kan skapa en både hållbar och produktiv grönsaksodling. Plats och Planering Välj ut en solig plats med god dränering för din köksträdgård. Tänk på växtväxling för att förhindra närin…

Visa hela inlägget
Vårens ankomst: Tid att vakna för bondgårdens bin

Vårens ankomst: Tid att vakna för bondgårdens bin

Med vårens första varma solstrålar vaknar inte bara växterna till liv på bondgården, utan även dess minsta arbetare - bina. Biodling är en fascinerande aspekt av lantlivet som både kan vara givande och utmanande. I dagens inlägg delar jag med mig av viktiga tips och råd för att få igång biodlingen på våren, en tid då bina börjar sin viktiga uppgift att pollinera och samtidigt producera det gyllene…

Visa hela inlägget
Att öka självförsörjningsgraden på din gård

Att öka självförsörjningsgraden på din gård

Att öka självförsörjningsgraden på din gård är ett viktigt steg för att bli mer självständig och hållbar. Genom att producera mer av den mat och de produkter som du behöver på plats, istället för att köpa dem från andra, minskar du inte bara dina kostnader, utan minskar också ditt koldioxidavtryck. Här är några tips för att öka självförsörjningsgraden på din gård: Odla egna grönsaker och frukter O…

Visa hela inlägget
Att odla sina egna bärbuskar

Att odla sina egna bärbuskar

Jag tänkte dela med mig av några tips om att odla sina egna bärbuskar. Det är ett underbart sätt att få fräscha bär rakt från trädgården, och det är lättare än vad man kanske tror. Varför odla egna bärbuskar? Att odla sina egna bär kan vara både roligt och givande. Du har full kontroll över vad som går in i din mat, du kan spara pengar, och det är ett utmärkt sätt att lära barnen om var maten komm…

Visa hela inlägget
Att ta hand om jorden — vikten av att använda naturliga gödselmedel

Att ta hand om jorden — vikten av att använda naturliga gödselmedel

Som trädgårdsodlare är det viktigt att ta hand om jorden och se till att den är frisk och näringsrik för våra grödor. En viktig faktor för att uppnå detta är att använda naturliga gödselmedel istället för konstgjorda alternativ. Här är några skäl till varför du bör överväga att använda naturliga gödselmedel i din trädgård. Bättre för miljön Konstgjorda gödselmedel är ofta tillverkade av fossila br…

Visa hela inlägget