Blommor i grönsaksodlingarna

Blommor i grönsaksodlingarna

Men kan ju tycka att det verkar dumt att ha blommor i grönsaksodlingarna, varför inte maximera ytan och enbart plantera grönsaker istället? Men man maximerar faktiskt skörden av vissa grönsaker om man inkluderar blommor som våra pollinerare gillar.

Alla grönsaker och frukter som behöver pollineras gynnas av många och varierande pollinerare som olika arter av bin och humlor. Dessa pollinerare gillar olika saker och ju fler olika blommor du har desto större är chansen att en pollinerare mår extra gott i din odling. Fler pollinerare innebär större chans att alla dina blommor blir befruktade och således att det kan utvecklas fina frukter och grönsaker.

Genom att studera vilka pollinerare dina grödor gillar och vilka blommor dessa pollinerare gillar kan du maximera dina chanser för en bra befruktning.

Stora härliga vitkålshuvuden

Stora härliga vitkålshuvuden

Se vilka fantastiska vitkålshuvuden! Tidigare år har jag haft lite svårt att få fram fin vitkål. Det har alltid varit något nytt problem, men i år verkar det som jag lyckats.

Både kålfjärilen och sniglarna är besvärliga men med nät och ett stort tålamod med att fånga sniglar har vi fått lön för mödan.

Vitkål är en härlig grönsak som vi gillar mycket. Det är en av våra viktiga basgrönsaker i Sverige och många decenniers matskapande har gjort att vi har många fantastiska vitkålsrecept i Sverige. Kålsoppa, kåldolmar eller kålpudding med gräddsås, potatis och lingon. Men den är också god bara som den är, tunt strimlad med en enkel vinägrett.

Den listige räven som kommer och förstör

Den listige räven som kommer och förstör

Vi har ju höns som vi tycker mycket om på gården. Tyvärr finns det en till som gillar höns, nämligen räven!

I vinter har vi haft två besök av räven bland hönsen. Jag förstår inte hur han tar sig in genom vårt staket, men den listige typen lyckas på något sätt.

Nu är det ju ganska lätt att få fler hönor som tur är, men det är ändå irriterande och sorgligt att räven kommer och tar våra höns. Jag får fundera ut något ännu listigare och överlista honom!

Våra söta kalvar

Våra söta kalvar

Vi har fått två söta kalvar till gården i år. Här ligger Tuva i halmen och har det bra.

Vi försöker att utöka vår verksamhet långsamt och göra den lite större för varje år. Dessa två kalvar kom precis i precis rätt tid och nu har vi totalt 6 nötkreatur på gården. Vi har plats för några till men kommer att avvakta med att skaffa fler just nu.

Allt har gått bra och vi ser fram emot att lära känna dessa härliga djur mer.

Röja snö på gården

Röja snö på gården

Nu faller snart första snön över Sverige och det börjar bli dags att fundera på vilka alternativ det finns för att bli av med den.

Att vakna upp till ett landskap som förvandlats till vitt kan vara något av det vackraste som finns, men det innebär också en hel del jobb om man har en egen gård.

För vissa innebär det också ett lagligt åtagande att skotta på mark som allmänheten har tillgång till och på trottoarer utanför sin fastighet.

Så vad har vi för alternativ till att bli av med snön, eller i alla fall att flytta den till lämpligare platser där den inte är i vägen?

Skyffel

En vanlig skyffel är ett bra alternativ för mindre områden. Tillsammans med en borste kan man få ett bra resultat men det kräver ju en hel del fysisk aktivitet.

Snöslunga

Snäppet upp från skyffeln är en motoriserad snöslunga som kan flytta på snön från tex trottoarer och gångar.

Traktor

Har du tillgång till traktor går det att koppla på olika redskap för att förflytta snön. Plogblad kan vara ett bra alternativ att sätta på traktorn.

Bil

Det går också att fästa tillbehör på vissa bilar, tex plogblad. Har du en kraftigare bil med bra däck kan detta vara ett alternativ.

Första omgången potatis är skördad

Första omgången potatis är skördad

I år har vi satt flera olika omgångar potatis. Genom att sätta olika sorter kan vi skörda potatis under lång tid.

Olika sorter är olika tidiga och har olika egenskaper. Några är smakfulla och tidiga och andra duger bättre för lagring över vintern.

I Sverige har vi odlat potatis under lång tid så vår kunskap om odling och olika sorter är väldigt utvecklad. Men när färre och färre odlar potatis risker vi att tappa bort kunskapen.

Om du ännu inte odlar potatis, men har möjlighet, så planera för åtminstone några plantor nästa säsong!

Hönorna vilar

Hönorna vilar

Nu under den allra mörkaste tiden på året lägger våra hönor väldigt få ägg. Det finns olika raser av hönor, några producerar ägg hela året, men de flesta drar ner på produktionen under vintern.

Nu har vi passerat vintersolståndet och dagarna blir längre igen. Om några veckor får vi nog se fler ägg i hönshuset igen.

Lyckat år för gul lök

Lyckat år för gul lök

Det har varit ett bra år för våra odlingar. Särskilt den gula löken har klarat sig mycket fint i år. Sol och regn om vartannat och nu på slutet lite extra sol och värme har hjälpt till ordentligt.

Snart är det skördetid för dessa godingar. Gul lök kan man aldrig få för mycket av.

Tomatodling i växthuset

Tomatodling i växthuset

I mitt stora växthus odlar jag tomater. Skörden blir ju inte lika stor som förra året då solen och värmen låg på topp, men det kommer att räcka och bli över för våra behov.

Massa gul lök

Massa gul lök

Jag älskar gul lök. Det är så himla användbart och gott!

Så i år planterade dubbelt så mycket som förra året och det har verkligen gett resultat. Jag har hur mycket gul lök som helst nu. Men eftersom gul lök både är en grym råvara och också perfekt att lagra så är allt vara underbart.

Jag använder gul lök som bas i många rätter, det ger en god smak, djup smak. Köttfärssåsen, köttbullarna, pannbiffarna, ja nästan alla rätter med färs mår bra av gul lök. Löksoppa är gott, hackad rå lök på hamburgaren eller i tacosen är ett måste. Tomat och löksallad. Stekt lök som tillbehör. Lökpaj och lökflarn. Finns hur mycket som helst att laga med lök.

Våra lamm växer fint

Våra lamm växer fint

Vi har fått ganska många lamm i år och nu på sommaren har de verkligen vuxit fort!

Tyvärr kan vi inte behålla alla så det kommer bli en vända till slakteriet men några ska vi ha kvar så att vi föryngrar vår fårfamilj här på gården.

Sommaren är en härlig frid för fåren, de får vara ute hela dagarna och äta gräs, som de älskar.

« Till start