Glöggen som värmer i vinterkylan – Gör din egen lantliga juldryck

Glöggen som värmer i vinterkylan – Gör din egen lantliga juldryck

Julen står för dörren och här på gården har vi redan börjat känna av den där speciella förtjusningen som kommer med snötäckta vidder och frostnupna kinder. Men vad vore väl en riktig lantjul utan den värmande doften av hemmagjord glögg som sprider sig i stugan? I detta inlägg delar jag med mig av mitt bästa recept på en glögg som kommer att lyfta julkänslan till nya höjder, oavsett om du är ute i ladugården bland djuren eller insvept i en yllefilt vid öppna spisen.

Först och främst, vad är julglögg? Traditionen att krydda vin har djupa rötter i Europeisk historia, men just glögg, den söta och kryddiga drycken vi svenskar förknippar med jul, är en lokal tradition som värmer gott i vårt ofta kyliga klimat. Att göra sin egen glögg är inte bara enkelt, det är också en rolig aktivitet att involvera hela familjen i och resultatet blir en genuin dryck med personlig prägel.

Mitt hemmagjorda glöggrecept

Följande recept ger cirka 2 liter glögg, perfekt för en samlingsstund i vinterkvällen.

Ingredienser:

 • 1 flaska rött vin (du behöver inte välja det dyraste, ett medelfylligt vin fungerar utmärkt)
 • 2 dl starkvinsglögg eller starkvin (för extra fyllighet och värme)
 • 1,5 dl rårörsocker
 • 1 apelsin
 • 1 bit färsk ingefära (cirka 5 cm)
 • 2 kanelstänger
 • 8-10 hela kryddnejlikor
 • 5 hela kardemummakapslar
 • 1 liten bit torkad bitter apelsin (pomerans)
 • Eventuellt 2-3 stjärnanis (för den som vill ha en anis-ton)

Tillagning:

 1. Börja med att skära apelsinen i skivor och hacka eller riv ingefäran grovt.
 2. Lägg alla kryddor, inklusive apelsinskivor och ingefära, i en stor kastrull.
 3. Häll i vinet och starkvinsglöggen eller starkvinet.
 4. Tillsätt sockret och rör om försiktigt.
 5. Värm blandningen på medellåg värme. Det är viktigt att det inte börjar koka, då alkoholen och de finare smakerna försvinner.
 6. Låt blandningen sjuda under lock i minst en timme för att smakerna ska sätta sig ordentligt.
 7. Sila därefter bort kryddorna och servera glöggen varm. Eller så kan du hälla upp den på flaskor när den svalnat och förvara kallt.

Det här receptet är bara en grund. Du kan variera det genom att exempelvis tillsätta rosépeppar för en kryddigare glögg, eller byta ut en del av sockret mot honung från egna bikupor för en personlig touch.

Serveringstips

Servera din lantglögg i små glöggkoppar eller i tjocka muggar. Garnera gärna med en apelsinskiva eller några russin och mandlar i varje kopp. En bit blåmögelost eller några hemlagade pepparkakor till glöggen förstärker ytterligare julstämningen.

Att tänka på

En viktig del i glögg-tillverkningen är tålamodet att låta kryddorna dra ordentligt. Liksom ett fint vin blir glöggen bara bättre av att stå och mogna ett par dagar innan konsumtion. Så om tiden medger – förbered din glögg några dagar i förväg.

Att göra sin egen glögg är inte bara gott, det är också ett mysigt inslag i förberedelserna inför julen och en omtyckt tradition runt om i de svenska stugorna. Att vi sedan har möjligheten att lägga till en personlig touch med ingredienser från vår egen gård gör det hela än mer speciellt.

Jag hoppas att du inspireras att testa detta recept eller skapa ett eget och att det lyser upp din vinter och värmer i kylan. God jul önskar jag er alla från ladan!

Skriv en kommentar

Mitt bästa recept på hemmagjord äppelmust

Mitt bästa recept på hemmagjord äppelmust

Efter en lång sommar fylld med odling och arbete på gården kommer äntligen belöningen i form av skörden. Ett av mina favoritdelar är att ta hand om våra äppelträd. Det är något magiskt över att kunna skapa något gott från ingenting. Här tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på hemgjord äppelmust. Vad behöver du? För att göra detta recept behöver du följande: Cirka 10 kg mogna äpplen 1 sto…

Visa hela inlägget
Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Vintern är en tid som för många förknippas med mys och värme inomhus. Men för oss på landet, som sköter en lada full med djur och arbetsuppgifter, är det lika viktigt att skapa en trivsam miljö för våra fyrbenta vänner som för oss själva. I det här inlägget ska jag dela med mig av några tips på hur du kan göra vinterkvällarna i ladan till något att se fram emot – för både människor och djur. Förs…

Visa hela inlägget
Plantera träd på gården: Så skapar du din egen lilla skog

Plantera träd på gården: Så skapar du din egen lilla skog

Några av oss har kanske en lada, ett växthus, eller bara en liten bit mark som vi kan kalla vår egen. Och vissa av oss kanske även drömmer om att ha vår egen lilla skog. Ja, du hörde rätt, en skog! Inte bara några träd här och där, utan en riktig liten skog. I det här inlägget kommer jag att visa dig hur du kan plantera din egen lilla skog på gården. Varför plantera en skog? Först och främst, låt …

Visa hela inlägget
Mitt första försök att bygga ett insektshotell

Mitt första försök att bygga ett insektshotell

Ett av mina senaste projekt här på gården är att skapa en mer gynnsam miljö för våra små krypande vänner, nämligen insekter. Jag bestämde mig för att bygga mitt allra första insektshotell! Inte nog med att det var otroligt roligt, det kommer även bidra till den biologiska mångfalden på vår gård. Först och främst kan det vara bra att veta vad ett insektshotell är. Kort sagt, det är en struktur ska…

Visa hela inlägget
Hur jag hanterade min första skörd av grönsaker på gården

Hur jag hanterade min första skörd av grönsaker på gården

Det här året bestämde jag mig för att prova på något nytt och starta en egen grönsaksodling på min lilla gård. Efter månader av planering, sådd och daglig skötsel var det äntligen dags att skörda min allra första grönsaksskörd. Jag visste att det skulle ta lite tid att skörda allt och förberedde mig på några intensiva dagar. Först och främst drog jag på mig trädgårdshandskarna och plockade fram m…

Visa hela inlägget