Lyckat år för gul lök

Lyckat år för gul lök

Det har varit ett bra år för våra odlingar. Särskilt den gula löken har klarat sig mycket fint i år. Sol och regn om vartannat och nu på slutet lite extra sol och värme har hjälpt till ordentligt.

Snart är det skördetid för dessa godingar. Gul lök kan man aldrig få för mycket av.

Massa gul lök

Massa gul lök

Jag älskar gul lök. Det är så himla användbart och gott!

Så i år planterade dubbelt så mycket som förra året och det har verkligen gett resultat. Jag har hur mycket gul lök som helst nu. Men eftersom gul lök både är en grym råvara och också perfekt att lagra så är allt vara underbart.

Jag använder gul lök som bas i många rätter, det ger en god smak, djup smak. Köttfärssåsen, köttbullarna, pannbiffarna, ja nästan alla rätter med färs mår bra av gul lök. Löksoppa är gott, hackad rå lök på hamburgaren eller i tacosen är ett måste. Tomat och löksallad. Stekt lök som tillbehör. Lökpaj och lökflarn. Finns hur mycket som helst att laga med lök.

Våra lamm längtar ut igen

Våra lamm längtar ut igen

Våra lamm är inomhus nu när det är så blött och kladdigt ute. Men man kan se på dem att de längtar ut igen, och det är ju inte så konstigt eftersom de aldrig har varit med om att vara inomhus förut i sina liv.

Hösten har varit fin och november är ovanligt varm vilket både är trevligt men också lite oroväckande. En rejäl vinter hade inte skadat nu, så att alla skadedjur dör bort och så att vi får njuta av snö och förhoppningsvis sol.

Om några månader börjar gräset komma upp på nytt och sedan får lammen komma ut och äta färskt gräs igen. Jag och lammen längtar!

Oj, vilken sommar det blev!

Oj, vilken sommar det blev!

Juni var rätt fin med några bra solveckor. Sedan kom juli med varierande väder, regn och sol, men mest mulet och svalt. Men nu i augusti kom den riktiga sommaren. För våra odlingar har vädret vara kanon! Jag har hört om rapporter på dåliga vattennivåer men det gäller inte för oss.

Det blandade vädret var välkommet efter de senaste årens torra somrar. Och värmen ni i augusti kom perfekt för både skörd och vårt eget behag!

Våra söta kalvar

Våra söta kalvar

Vi har fått två söta kalvar till gården i år. Här ligger Tuva i halmen och har det bra.

Vi försöker att utöka vår verksamhet långsamt och göra den lite större för varje år. Dessa två kalvar kom precis i precis rätt tid och nu har vi totalt 6 nötkreatur på gården. Vi har plats för några till men kommer att avvakta med att skaffa fler just nu.

Allt har gått bra och vi ser fram emot att lära känna dessa härliga djur mer.

Stora härliga vitkålshuvuden

Stora härliga vitkålshuvuden

Se vilka fantastiska vitkålshuvuden! Tidigare år har jag haft lite svårt att få fram fin vitkål. Det har alltid varit något nytt problem, men i år verkar det som jag lyckats.

Både kålfjärilen och sniglarna är besvärliga men med nät och ett stort tålamod med att fånga sniglar har vi fått lön för mödan.

Vitkål är en härlig grönsak som vi gillar mycket. Det är en av våra viktiga basgrönsaker i Sverige och många decenniers matskapande har gjort att vi har många fantastiska vitkålsrecept i Sverige. Kålsoppa, kåldolmar eller kålpudding med gräddsås, potatis och lingon. Men den är också god bara som den är, tunt strimlad med en enkel vinägrett.

Nya fåglar

Nya fåglar

Vi har låtit våra hönor ruva på några av sina ägg och nu har den första kycklingen tittat ut. Så himla mysigt!

När kycklingarna kläcks blir jag så glad. De är så söta! Tyvärr kan vi inte låta särskilt många kläckas för då hade vårt hönshus blivit fullt direkt.

Suggan har rymt!

Suggan har rymt!

Vår gamla sugga har lyckats rymma från sin stia. Det har faktiskt aldrig hänt förut att grisen tagit sig ut.

Nu blir det till att vara listig och stark för att få tillbaka henne. En stor motbräda brukar vara ett bra redskap.

Blommor i grönsaksodlingarna

Blommor i grönsaksodlingarna

Men kan ju tycka att det verkar dumt att ha blommor i grönsaksodlingarna, varför inte maximera ytan och enbart plantera grönsaker istället? Men man maximerar faktiskt skörden av vissa grönsaker om man inkluderar blommor som våra pollinerare gillar.

Alla grönsaker och frukter som behöver pollineras gynnas av många och varierande pollinerare som olika arter av bin och humlor. Dessa pollinerare gillar olika saker och ju fler olika blommor du har desto större är chansen att en pollinerare mår extra gott i din odling. Fler pollinerare innebär större chans att alla dina blommor blir befruktade och således att det kan utvecklas fina frukter och grönsaker.

Genom att studera vilka pollinerare dina grödor gillar och vilka blommor dessa pollinerare gillar kan du maximera dina chanser för en bra befruktning.

Sommar vid min lada

Sommar vid min lada

Sommaren är här på riktigt! Midsommar var lite regnig men i stort sett har juni och början på juli varit väldigt fina. Soligt och lagom varmt.

Min lada behöver snart målas om men jag bedömer att den klarar en säsong till med nuvarande skydd. Nästa år får jag planera in en målningsomgång.

Trevlig sommar!

Vindruveskörden i år

Vindruveskörden i år

I år har vi haft tur med våra vindruvor. Vi har fått riktigt mycket trots ett blandat väder i sommar.

Den sista lilla värmeknuffen i september var perfekt för att kunna skörda någorlunda söta druvor.

Vintillverkningen är igång, vi får hjälp av några vi känner som är experter för vi kan inte göra vin själva. Det ska bli väldigt spännande att smaka på resultatet till våren.

« Till start