Minigris på gården

Minigris på gården

I går fick vi besök av en minigris här på gården. Den var så himla söt!

Tänk att ha en liten gris som man till och med kan ha inomhus och kela med ibland. Det hade varit mysigt!

Vinter på gården

Vinter på gården

Nu har det kommit snö på gården. Det är såklart lite jobb att hantera snön, men egentligen är det här en tid då vi tar det ganska lugnt. Djuren är inomhus och har det bra.

Vi har börjat så inomhus det som sedan ska planteras ut, som tomtare. Och förra veckan städade vi ut vårt stora växthus för att göra det redo för den nya säsongen.

Sträng vinter på gården

Sträng vinter på gården

Det har varit en väldigt sträng vinter i år. Flera veckor av minusgrader i hela landet! Det var längesedan jag upplevde en sådan här vinter så här långt söderut.

Så här i mitten av februari börjar det ändå kännas att det finns en chans att våren kommer komma även i år. Dagarna blir längre och solens strålar blir varmare och varmare.

Jag har börjat så en hel del inomhus för att plantera ut när marken reder sig. På det sättet blir säsongen längre, när man tjuvstartar inomhus.

Våra söta kalvar

Våra söta kalvar

Vi har fått två söta kalvar till gården i år. Här ligger Tuva i halmen och har det bra.

Vi försöker att utöka vår verksamhet långsamt och göra den lite större för varje år. Dessa två kalvar kom precis i precis rätt tid och nu har vi totalt 6 nötkreatur på gården. Vi har plats för några till men kommer att avvakta med att skaffa fler just nu.

Allt har gått bra och vi ser fram emot att lära känna dessa härliga djur mer.

Nya fåglar

Nya fåglar

Vi har låtit våra hönor ruva på några av sina ägg och nu har den första kycklingen tittat ut. Så himla mysigt!

När kycklingarna kläcks blir jag så glad. De är så söta! Tyvärr kan vi inte låta särskilt många kläckas för då hade vårt hönshus blivit fullt direkt.

Våra lamm längtar ut igen

Våra lamm längtar ut igen

Våra lamm är inomhus nu när det är så blött och kladdigt ute. Men man kan se på dem att de längtar ut igen, och det är ju inte så konstigt eftersom de aldrig har varit med om att vara inomhus förut i sina liv.

Hösten har varit fin och november är ovanligt varm vilket både är trevligt men också lite oroväckande. En rejäl vinter hade inte skadat nu, så att alla skadedjur dör bort och så att vi får njuta av snö och förhoppningsvis sol.

Om några månader börjar gräset komma upp på nytt och sedan får lammen komma ut och äta färskt gräs igen. Jag och lammen längtar!

Den listige räven som kommer och förstör

Den listige räven som kommer och förstör

Vi har ju höns som vi tycker mycket om på gården. Tyvärr finns det en till som gillar höns, nämligen räven!

I vinter har vi haft två besök av räven bland hönsen. Jag förstår inte hur han tar sig in genom vårt staket, men den listige typen lyckas på något sätt.

Nu är det ju ganska lätt att få fler hönor som tur är, men det är ändå irriterande och sorgligt att räven kommer och tar våra höns. Jag får fundera ut något ännu listigare och överlista honom!

Funderingar kring salladsodling

Funderingar kring salladsodling

Vi fick ganska bra skörd på salladen eftersom vi hade en fin och varm vår utan minusgrader. Vi planterade ut och skördade i omgångar under hela sommaren.

Ett tag hade vi ganska mycket skadedjur och jag funderar på om vi borde täcka även salladen med nät nästa säsong. Blir bara så himla mycket nät.

Våra lamm växer fint

Våra lamm växer fint

Vi har fått ganska många lamm i år och nu på sommaren har de verkligen vuxit fort!

Tyvärr kan vi inte behålla alla så det kommer bli en vända till slakteriet men några ska vi ha kvar så att vi föryngrar vår fårfamilj här på gården.

Sommaren är en härlig frid för fåren, de får vara ute hela dagarna och äta gräs, som de älskar.

Vintern har kommit till gården

Vintern har kommit till gården

Nu har vintern börjat komma. Vi har haft en frostnatt och nu ligger vi på mellan fem och tio grader på dagarna. Ner mot noll på nätterna.

Det mesta som står utomhus är skördat och förberett för vintern. I växthuset finns det fortfarande tomater kvar men vi har redan så vi klarar oss i lagren.

Nu börjar den lugna tiden och planeringen för nästa säsong.

Grisar på gården

Grisar på gården

Vi har fyra grisar på vår gård. Vi anskaffade dem förra året så de är fortfarande unga och har inte fått några kultingar ännu.

Att har grisar är fantastiskt roligt! De är snälla, nyfikna och låter så härligt. Vi hoppas att det kan bli nya kultingar i år. Och under nästa år blir det slakt av en av de äldsta grisarna.

« Till start