Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Vintern är en tid som för många förknippas med mys och värme inomhus. Men för oss på landet, som sköter en lada full med djur och arbetsuppgifter, är det lika viktigt att skapa en trivsam miljö för våra fyrbenta vänner som för oss själva. I det här inlägget ska jag dela med mig av några tips på hur du kan göra vinterkvällarna i ladan till något att se fram emot – för både människor och djur.

Först och främst är det viktigt att tänka på värmen. Djuren måste ha det varmt och skönt trots kyliga temperaturer. För de flesta stall och lador innebär det isolering och kanske till och med värmekällor. Se över din ladas isolering innan kylan slår till. Är det dags att förbättra? Det finns miljövänliga isoleringsmaterial som hjälper till att hålla värmen utan att skada naturen.

När det kommer till värmekällor kan du överväga infravärme eller värmelampor som är säkra för djuren. Kom alltid ihåg att säkerheten kommer först – inga öppna eldelement som kan orsaka brand eller skada djuren.

Belysning är en annan viktig faktor. Under mörka vinterdagar behöver både vi och djuren tillräckligt med ljus. Energisnåla LED-lampor som imiterar dagsljus kan göra stor skillnad för alla i ladans trivsel.

Extra mysfaktor kan skapas med små detaljer som mjuka filtar och kuddar i vilohörnan där du kan ta en paus och vila. Det är också en bra idé att ha varma drycker till hands, kanske en termos med te eller varm choklad som du kan njuta av under en paus.

För djuren är det lika viktigt med bekvämligheter. Se till att de har tillräckligt med strö i sina hagar och ligghallar. En tjock halmbädd ger både värme och komfort. Oroa dig inte om det blir lite rörigt – en varm och bekväm lada är viktigare än en som är kliniskt ren.

Stimulering är nyckeln till lycka hos djuren, även under vintern. Se till att ha några leksaker eller utmaningar för dina djur. För hästar kan det vara en boll de kan putta på, och för höns kanske något att picka på som håller dem aktiverade.

Glöm inte bort din egen stimulering heller! Varför inte ordna en liten hörna där du kan läsa, skriva eller bara sitta och titta på djuren? Detta blir en plats där du kan varva ner och ta hand om ditt mentala välbefinnande.

Vidare kan du införa rutiner för kvällarna. Djur mår bra av regelbundenhet och det gör vi människor också. Kvällsmatning, borstning och en stunds umgänge med varje djur skapar band och lugn i stallet.

Till sist kan du sprida lite extra kärlek under vintermånaderna. Små förändringar eller tillägg i djurens kost kan både vara uppiggande och förbättra deras hälsa. En extra bit morot för hästarna eller kanske några extra frön i hönsens foder kan göra stor skillnad.

Att skapa en trivsam miljö i ladan under vintermånaderna är viktigt för alla inblandade. Med lite planering och kreativitet kan du förvandla de mörka, kalla kvällarna till något varmt och välkomnande. Det är vad livet på landet handlar om – att ta hand om varandra, oavsett om det är på två ben eller fyra.

Ha en riktigt mysig vinter i ladan!

Skriv en kommentar

Vinterns ankomst: Dags att förbereda ladans invånare för kylan

Vinterns ankomst: Dags att förbereda ladans invånare för kylan

När vintern sveper in över landskapet är det inte bara vi människor som behöver rusta oss för den kalla säsongen. Också våra fyrbenta vänner och farmens invånare står inför en period som kräver extra omsorg och förberedelser. I detta inlägg delar jag med mig av mina bästa tips för att vinterförbereda djuren i ladan, så att de kan må bra och hålla sig varma under de kommande kalla månaderna. Djuren…

Visa hela inlägget
Vinterns utmaningar och glädjeämnen på bondgården

Vinterns utmaningar och glädjeämnen på bondgården

När snön lägger sitt vita täcke över landskapet och kylan kryper in i våra boningar vet vi att vintern har anlänt. På gården innebär det en rad utmaningar, men också möjligheter att finna glädje i den stillsamhet som årstiden kan erbjuda. I detta inlägg delar jag med mig av hur vintern förändrar livet på bondgården och hur vi anpassar oss för att både vi och vär våra djur ska ha det så bra som möj…

Visa hela inlägget
Så förbereder du din höns för vintersäsongen

Så förbereder du din höns för vintersäsongen

Höns kan klara av kalla temperaturer ända ned till -20 grader Celsius, men det är viktigt att förbereda dem på rätt sätt för att de ska ha det bekvämt och friskt under vintersäsongen. I denna guide går vi igenom några steg du kan ta för att säkerställa att dina höns är redo för vintermånaderna. Steg 1: Kontrollera och rengör hönsens bostad Det första steget är att se till att hönsens bostad är i g…

Visa hela inlägget
Nu börjar förberedelserna för vintern

Nu börjar förberedelserna för vintern

Det är mitten av oktober och vintern närmar sig med stormsteg. Även om det nyss varit sommar i södra delarna av vårt land vet vi att vintern kommer inom nån månad här. Nu gäller det att se över allt på gården så att vi är redo när första snön kommer. Städa, laga, fixa och flytta in saker i ladan. Förutom att de flesta djur redan har tagits in så behöver djuren som ska vara ute ses över så att de h…

Visa hela inlägget
Vårbris i manen: Att ta hand om hästar på våren

Vårbris i manen: Att ta hand om hästar på våren

Vintern har börjat släppa sitt grepp och de första vårtecknen visar sig i horisonten. När vi rör oss mot ljusare tider är det dags att både människor och djur på gården anpassar sig till den nya säsongen. För våra fyrbenta vänner innebär våren en tid för förnyelse, och detta inkluderar även omsorgen om våra hästar. Hästarna har under vinterns kalla månader spenderat mycket tid inomhus, så anpassni…

Visa hela inlägget
Snart kommer första snön på ladan

Snart kommer första snön på ladan

Det är snart mitten av november! Tiden går så fort! Inom några veckor är första snön här och det är hög tid att förbereda mig själv och ladan för vintern. Det viktigaste är att taket är tätt och hållbart så att det klarar tyngden av all snö. Jag har ganska bra lutning på mitt tak så den mesta snön brukar glida av innan det blir några problem. Har du ett plattare tak måste du kanske upp och skotta …

Visa hela inlägget