Odling av potatis: från plantering till skörd

Odling av potatis: från plantering till skörd

Odling av potatis är en klassisk aktivitet på bondgården och en fantastisk grönsak att odla hemma på landet. Potatis är inte bara lättodlad, utan ger också en riklig skörd som kan lagras under en längre period. I detta inlägg kommer vi att gå igenom alla steg från plantering till skörd, så att du kan njuta av dina egna hemodlade potatisar när hösten kommer.

Förberedelser inför odlingen

Innan du börjar plantera dina potatisar är det viktigt att förbereda jorden ordentligt. Potatis trivs bäst i väldränerad och näringsrik jord. Börja med att gräva om jorden och blanda in välbrunnen kompost eller gödsel. Se till att jorden är fri från stenar och stora klumpar som kan hindra tillväxten.

För att undvika sjukdomar som kan påverka potatisen är det också bra att rotera grödorna. Plantera inte potatis på samma ställe varje år, utan växla plats med andra grödor.

Välj rätt utsädespotatis

Alla potatissorter är inte lika, och det, är viktigt att välja rätt utsädespotatis för just din odling. Det finns många olika sorter att välja mellan, från tidiga till sena, och det är bra att välja en sort som passar klimatet där du bor och den jordtyp du har tillgång till.

Köp certifierad utsädespotatis från en pålitlig leverantör. Använd inte matpotatis från affären, eftersom de kan vara behandlade med tillväxtreglerande medel och bära på sjukdomar.

Förgroning av potatis

För att få en tidigare skörd kan du förgro dina potatisar innan plantering. Lägg utsädespotatisen i en ljus och sval miljö, cirka 10-15 grader, i två till tre veckor. Detta kommer att främja utvecklingen av skott och ge potatisen en bra start. När skotten är 1-2 cm långa är potatisarna redo att planteras.

Plantering av potatis

När jorden har värmts upp och risken för frost är över är det dags att plantera potatisarna. Gör fåror i marken som är ungefär 10 cm djupa och med ett avstånd på 70 cm mellan raderna. Placera potatisarna med skotten uppåt med 25-30 cm mellanrum inom raden. Täck potatisarna med jord och vattna generöst.

Att ta hand om potatisodlingen

Potatis kräver en del skötsel under växtsäsongen. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, men se till att jorden inte blir vattensjuk. När plantorna har vuxit till sig och har blivit cirka 20-30 cm höga, är det dags att kupa dem. Det innebär att dra upp jord runt plantorna för att skydda knölarna från ljus och främja tillväxten. Upprepa kupningen vid behov under säsongen.

Skydda mot skadedjur och sjukdomar

Potatis kan drabbas av olika skadedjur och sjukdomar som kan förstöra skörden. Potatisbladmögel är en av de vanligaste sjukdomarna och kan snabbt sprida sig och förstöra hela grödan. För att minska risken för bladmögel är det viktigt att ha en god luftcirkulation runt plantorna. Undvik att vattna över bladverket och var uppmärksam på symtom.

Flera skadedjur som Coloradobaggar och bladlöss kan också angripa potatisplantorna. Regelbunden kontroll av plantorna och manuell plockning av skadedjur är effektiva metoder för att hålla angreppen i schack.

Skörd av potatis

Potatis skördas när blasten börjar vissna ner och plantan ser ut att ha slutat växa. Detta inträffar vanligtvis 2-3 månader efter plantering för tidiga sorter och upp till 5 månader för sena sorter. Gräv försiktigt upp plantorna med en grep eller spade och ta tillvara alla potatisknölar.

Låt potatisarna torka på marken en kort stund innan de tas in. Förvara dem sedan på en mörk, sval och torr plats. Potatisarna kan lagras under flera månader om de förvaras på rätt sätt.

Avslutning

Att odla sina egna potatisar är en givande och lärorik process. Genom att följa ovanstående steg kan du njuta av en riklig skörd av hemodlade potatisar som passar perfekt i allt från gratänger till potatissallader. Lycka till med din odling och tveka inte att dela med dig av dina erfarenheter och tips!

Skriv en kommentar

Att anlägga en potatisåker: Från plantering till skörd

Att anlägga en potatisåker: Från plantering till skörd

Potatis är en av de mest älskade och mångsidiga grödorna på en bondgård. Att anlägga en potatisåker kan vara både givande och ekonomiskt fördelaktigt. Det kräver dock noggranna förberedelser och en viss kunskap om odlingsprocessen. I detta inlägg kommer jag guida dig genom varje steg för att säkerställa att du får en riklig och hälsosam skörd. Förbered marken För att lyckas med din potatisodling ä…

Visa hela inlägget
Första omgången potatis är skördad

Första omgången potatis är skördad

I år har vi satt flera olika omgångar potatis. Genom att sätta olika sorter kan vi skörda potatis under lång tid. Olika sorter är olika tidiga och har olika egenskaper. Några är smakfulla och tidiga och andra duger bättre för lagring över vintern. I Sverige har vi odlat potatis under lång tid så vår kunskap om odling och olika sorter är väldigt utvecklad. Men när färre och färre odlar potatis risk…

Visa hela inlägget
Att odla sina egna bärbuskar

Att odla sina egna bärbuskar

Jag tänkte dela med mig av några tips om att odla sina egna bärbuskar. Det är ett underbart sätt att få fräscha bär rakt från trädgården, och det är lättare än vad man kanske tror. Varför odla egna bärbuskar? Att odla sina egna bär kan vara både roligt och givande. Du har full kontroll över vad som går in i din mat, du kan spara pengar, och det är ett utmärkt sätt att lära barnen om var maten komm…

Visa hela inlägget
Hur jag lärde mig odla grönsaker på min gård

Hur jag lärde mig odla grönsaker på min gård

När jag köpte min gård för ett år sedan, insåg jag snabbt att jag ville odla mina egna grönsaker. Det kan verka som en utmaning, men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Här är några tips på hur du kan odla dina egna grönsaker på din gård. 1. Planera din trädgård Innan du börjar plantera, bör du ta en titt på din trädgård och bestämma var du vill odla dina grönsaker. Tänk på vilken typ a…

Visa hela inlägget
Att odla blommor för att förbättra pollineringen på bondgården

Att odla blommor för att förbättra pollineringen på bondgården

Att odla blommor på bondgården gör inte bara gården vackrare, utan kan också förbättra pollineringen och därmed avkastningen av andra grödor. Här är en guide till hur och varför du ska odla blommor på din bondgård. Varför blommor är viktiga för pollinering Pollinering är en avgörande process för många av våra viktigaste grödor. Bina, fjärilarna och andra pollinatörer spelar en central roll i detta…

Visa hela inlägget
Hur jag lärde mig odla grönsaker på min lilla gård

Hur jag lärde mig odla grönsaker på min lilla gård

Att odla sina egna grönsaker är något som allt fler börjar upptäcka. Förutom att det är ekonomiskt fördelaktigt att odla sina egna grönsaker så är det också ett väldigt roligt och belönande projekt. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter av att odla grönsaker på min lilla gård. Först och främst så behöver man en lämplig plats att odla på. För min del så hade jag en liten del a…

Visa hela inlägget