Så förbereder du din höns för vintersäsongen

Så förbereder du din höns för vintersäsongen

Höns kan klara av kalla temperaturer ända ned till -20 grader Celsius, men det är viktigt att förbereda dem på rätt sätt för att de ska ha det bekvämt och friskt under vintersäsongen. I denna guide går vi igenom några steg du kan ta för att säkerställa att dina höns är redo för vintermånaderna.

Steg 1: Kontrollera och rengör hönsens bostad

Det första steget är att se till att hönsens bostad är i gott skick inför vintern. Kontrollera hönsbostadens tak, väggar och golv för eventuella skador. Fixa alla skador du hittar och rengör sedan hela stället från golv till tak. Du bör också ta bort alla gamla hönsbajs och ersätta med nytt, rent strö.

Steg 2: Isolera hönsbostaden

Isolering kan vara ett effektivt sätt att hålla hönsbostaden varm under vintern. En enkel lösning är att använda tjock plast eller bubbelplast på insidan av väggarna och taket. Minns bara att det är viktigt att fortfarande ha bra ventilation i bostaden, så se till att inte blockera några ventilationsöppningar.

Steg 3: Se över foder och vatten

Under vintern behöver höns extra energi för att hålla sig varma, så du kanske behöver öka mängden foder du ger dem. Det kan också vara bra att lägga till något för att ge extra protein, som till exempel solrosfrön eller hackade nötter. Se till att vattnet inte fryser genom att använda en värmelampa eller en värmeplatta under vattenskålen.

Steg 4: Kontrollera hönsens hälsa

Det är också viktigt att kontrollera hönsens hälsa regelbundet under vintermånaderna. Titta efter tecken på frostskador, speciellt på kammar och haklappar. Om du ser några tecken på frostskador, applicera en lätt salva eller vaselin för att skydda huden.

Steg 5: Begränsa tid utomhus

Under extremt kalla dagar kan det vara bäst att hålla hönsen inomhus för att skydda dem mot kyla och snö. Om de går ut, se till att de har någonstans varmt att gå till om de blir kalla.

Steg 6: Skapa roliga aktiviteter inomhus

För att hålla hönsen sysselsatta under de kalla dagarna när de är inomhus, överväg att skapa roliga aktiviteter för dem. Detta kan inkludera olika typer av leksaker eller till och med en tillfällig sandlåda för dem att sprätta i.

Slutsats

Genom att följa dessa steg kan du hjälpa dina höns ha en säker och bekväm vintersäsong. Kom ihåg, det bästa sättet att skydda dina höns mot kylan är genom förebyggande åtgärder och regelbunden uppföljning. Lycka till med att förbereda dina fjäderbeklädda vänner för vintern!

Att bygga ett höns hus: Steg-för-steg guide för nybörjare

Att bygga ett höns hus: Steg-för-steg guide för nybörjare

Hej alla lantlivälskare och DIY-entusiaster! I dagens inlägg tänkte jag dela med mig av en grundläggande guide om hur man bygger ett höns hus, steg för steg. Denna guide är särskilt anpassad för nybörjare, men alla är välkomna att följa med. Innan man startar är det viktigt att ha en tydlig plan och att ha samlat allt material man behöver. Materiallista Träbrädor av olika dimensioner: 2x4s för ra…
Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Vintern är en tid som för många förknippas med mys och värme inomhus. Men för oss på landet, som sköter en lada full med djur och arbetsuppgifter, är det lika viktigt att skapa en trivsam miljö för våra fyrbenta vänner som för oss själva. I det här inlägget ska jag dela med mig av några tips på hur du kan göra vinterkvällarna i ladan till något att se fram emot – för både människor och djur. Förs…
Den listige räven som kommer och förstör

Den listige räven som kommer och förstör

Vi har ju höns som vi tycker mycket om på gården. Tyvärr finns det en till som gillar höns, nämligen räven! I vinter har vi haft två besök av räven bland hönsen. Jag förstår inte hur han tar sig in genom vårt staket, men den listige typen lyckas på något sätt. Nu är det ju ganska lätt att få fler hönor som tur är, men det är ändå irriterande och sorgligt att räven kommer och tar våra höns. Jag får…
Att öka självförsörjningsgraden på din gård

Att öka självförsörjningsgraden på din gård

Att öka självförsörjningsgraden på din gård är ett viktigt steg för att bli mer självständig och hållbar. Genom att producera mer av den mat och de produkter som du behöver på plats, istället för att köpa dem från andra, minskar du inte bara dina kostnader, utan minskar också ditt koldioxidavtryck. Här är några tips för att öka självförsörjningsgraden på din gård: Odla egna grönsaker och frukter O…
Att skaffa hönor

Att skaffa hönor

Att skaffa hönor är nog bland det bästa vi gjort. Det är ett så himla enkelt sätt att komma igång med djurhållning. Nästan vem som helst med lite ansvarskänsla kan skaffa höns. Du behöver ett ställe för hönsen att vara på, dels utomhus och dels i någon form av hönshus. Du behöver se till hönsen dagligen och plocka ägg. Och om någon höna blir sjuk behöver du ta hand om den.
Bekanta dig med biodling: från nybörjare till honungsskörd

Bekanta dig med biodling: från nybörjare till honungsskörd

Biodling är en fascinerande hobby som blir alltmer populär bland människor som drömmer om att leva mer hållbart och i samklang med naturen. Inte bara ger det dig egen honung, men du bidrar även till pollineringen och därmed ökar biodiversiteten i din omgivning. I det här inlägget går jag genom grundläggande steg för att börja med biodling, från att skaffa bin till din första honungsskörd. Steg 1: …
Snart kommer första snön på ladan

Snart kommer första snön på ladan

Det är snart mitten av november! Tiden går så fort! Inom några veckor är första snön här och det är hög tid att förbereda mig själv och ladan för vintern. Det viktigaste är att taket är tätt och hållbart så att det klarar tyngden av all snö. Jag har ganska bra lutning på mitt tak så den mesta snön brukar glida av innan det blir några problem. Har du ett plattare tak måste du kanske upp och skotta …
Plantera träd på gården: Så skapar du din egen lilla skog

Plantera träd på gården: Så skapar du din egen lilla skog

Några av oss har kanske en lada, ett växthus, eller bara en liten bit mark som vi kan kalla vår egen. Och vissa av oss kanske även drömmer om att ha vår egen lilla skog. Ja, du hörde rätt, en skog! Inte bara några träd här och där, utan en riktig liten skog. I det här inlägget kommer jag att visa dig hur du kan plantera din egen lilla skog på gården. Varför plantera en skog? Först och främst, låt …
Mitt bästa recept på hemmagjord äppelmust

Mitt bästa recept på hemmagjord äppelmust

Efter en lång sommar fylld med odling och arbete på gården kommer äntligen belöningen i form av skörden. Ett av mina favoritdelar är att ta hand om våra äppelträd. Det är något magiskt över att kunna skapa något gott från ingenting. Här tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på hemgjord äppelmust. Vad behöver du? För att göra detta recept behöver du följande: Cirka 10 kg mogna äpplen 1 sto…
Vinterförvaring av trädgårdsmaskiner

Vinterförvaring av trädgårdsmaskiner

När vintern nalkas är det dags att förbereda trädgårdsmaskinerna för långtidsförvaring. Om du gör det rätt kan du förlänga maskinernas livslängd och spara en hel del pengar i underhåll och reparationer. Först bör du renska maskinerna från smuts, gräsrester och liknande. Detta minskar risken för korrosion. Använd en borste eller högtryckstvätt beroende på vilken typ av maskin det handlar om. Andra …