
Så torkar du hö i ladugården
Att torka hö på rätt sätt är avgörande för alla som har hästar, kor eller får. Ett väl torkat hö är grunden för friska djur och minskar risken för mögel och dålig lukt i ladugården. I det här inlägget delar jag mina bästa tips och erfarenheter för att lyckas med höet – från skörd till lagring.
När är höet redo att slås?
Börja med att slå gräset när det står i full blom men innan det gått för långt och blivit grovt. Det ger näringsrikt hö som djuren gärna äter.
Sprid ut höet för snabb torkning
När du slagit gräset, sprid ut det jämnt så att all fukt kan lämna stjälkarna. På fältet räcker det ofta att vända höet någon gång om dagen för att det ska torka jämnt, men var vaksam på väderleksrapporten och skydda höet mot regn.
Ta in höet i ladugården
När höet känns torrt och smular lätt i handen är det dags att ta in det. Om möjligt, låt det ligga kvar i fält extra länge – åtminstone 2-3 dagar med sol, gärna fyra. För mycket fukt kan leda till värmeutveckling och mögel i lagringen.
Torka höet vidare i ladugården
Om du behöver torka det sista i ladugården, sprid ut tunna lager på loftet eller bygg höhäckar med luft mellan lagren. Ett tips är att använda höfläktar eller öppna ventiler för att öka ventilationen. Rör om i höet om det börjar bli varmt eller luktar märkligt.
Förvaring av färdigt hö
När höet är riktigt torrt, packa in det i små balar eller stapla löst så att luften kan cirkulera. Ha gärna plast eller presenning som skydd mot regn, men se till att det inte blir helt tätt – då finns risk för kondens och mögel.
Slutsats
Att torka hö är ett hantverk som kräver lite tålamod och noggrannhet. Men belöningen är värt mödan: doften av nyslaget hö och harmoniska, friska djur i ladugården.
Har du egna tips för höhantering eller frågor? Skriv gärna en kommentar!