Stora förberedelser inför lammningen: En komplett guide

Stora förberedelser inför lammningen: En komplett guide

När våren står för dörren och lammsäsongen närmar sig, börjar en tid av förberedelser och förväntan för alla som håller får. Lammningen är en intensiv period då nya liv tar sina första andetag på bondgården, och det kräver noggrann planering och omtanke för att allt ska gå så smidigt som möjligt. I detta långa inlägg kommer jag gå igenom allt du behöver tänka på inför dina färs lammning, steg för steg.

Hälsa och nutrition

Innan lammningen är det viktigt att se över flockens hälsa och ernäring. En god näringsstatus är avgörande för att ha starka lammande tackor och friska lamm. Ge tackorna en balanserad kost som är rik på energi och protein samt nödvändiga mineraler och vitaminer för att understödja lammningsprocessen. Kontrollera att din flock är fri från parasiter och vaccinera dem mot vanliga sjukdomar i god tid före den förväntade lammningen.

Förbered ditt lammningsområde

Ditt lammningsområde måste vara rent, torrt och skyddat från elementen. Säkerställ att utrymmet är tillräckligt stort för att hantera det antal tackor du förväntar dig ska lammas, med tillräcklig utrustning för att separera tackor och hand om nyfödda lamm. Upprätta en isoleringsområdet för lamm som behöver extra uppmärksamhet eller vård. Det är också klokt att ha en uppvärmd del av lammningsområdet för de kallare dagarna.

Utbildning och beredskap

Om du är ny inom fårhållning, se till att utbilda dig om lammningsprocessen. Det finns många kurser och resurser tillgängliga för att lära sig tecknen på lammning och hur man hanterar eventuella komplikationer. Dessutom bör du ha en nödplan och kontaktuppgifter till en veterinär som kan hjälpa till ifall något skulle gå fel. Samla all nödvändig utrustning som lammningshandskar, jod för navelsnörets desinfektion, och colostrumersättning om det skulle behövas.

Övervakning

När det börjar närma sig den beräknade lammningstiden, intensifieras övervakningen av tackorna. Några tecken på nära förestående lammning inkluderar tackan som isolerar sig, visar tecken på obehag eller börjar 'bygga bo'. Regelbunden och uppmärksam övervakning kan hjälpa dig att identifiera när det är dags att ingripa eller bara vara närvarande för att stödja tackan.

Efter lammningen

När lamm har fötts är det viktigt att se till att de får i sig colostrum, tackans första mjölk, inom de första timmarna för att få i sig de viktiga antikropparna. Kontrollera att lammet är torrt och varmt och observera interaktionen mellan tackan och hennes lamm för att säkerställa att ett starkt band formas. Kontrollera naveln på lammet och applicera jod för att förhindra infektioner.

Att förbereda sig inför lammningen är inte bara en praktisk uppgift utan också ett tillfälle att förbättra bandet mellan dig och din flock. Denna resa kan vara både givande och utmanande, men med noggranna förberedelser kan du göra din lammningssäsong till en framgång. Lycka till och tveka inte att dela med dig av dina egna lammningserfarenheter i kommentarerna nedan!

Skriv en kommentar

Klippning och vård av får: En guide för den stundande sommaren

Klippning och vård av får: En guide för den stundande sommaren

När vinterns kalla grepp äntligen lossar och vårens första tecken börjar visa sig, vet vi på landet att det är dags att förbereda våra får för den stundande varmare säsongen. Klippning av får är inte bara en traditionell syssla som signalerar starten på våren, utan även en viktig del i att sköta om djurens välbefinnande och hälsa. I detta inlägg ska vi gå igenom hur och varför vi klipper våra får …

Visa hela inlägget
Våra lamm växer fint

Våra lamm växer fint

Vi har fått ganska många lamm i år och nu på sommaren har de verkligen vuxit fort! Tyvärr kan vi inte behålla alla så det kommer bli en vända till slakteriet men några ska vi ha kvar så att vi föryngrar vår fårfamilj här på gården. Sommaren är en härlig frid för fåren, de får vara ute hela dagarna och äta gräs, som de älskar.

Visa hela inlägget
Vårens ankomst: Tid att vakna för bondgårdens bin

Vårens ankomst: Tid att vakna för bondgårdens bin

Med vårens första varma solstrålar vaknar inte bara växterna till liv på bondgården, utan även dess minsta arbetare - bina. Biodling är en fascinerande aspekt av lantlivet som både kan vara givande och utmanande. I dagens inlägg delar jag med mig av viktiga tips och råd för att få igång biodlingen på våren, en tid då bina börjar sin viktiga uppgift att pollinera och samtidigt producera det gyllene…

Visa hela inlägget
Vinterns ankomst: Dags att förbereda ladans invånare för kylan

Vinterns ankomst: Dags att förbereda ladans invånare för kylan

När vintern sveper in över landskapet är det inte bara vi människor som behöver rusta oss för den kalla säsongen. Också våra fyrbenta vänner och farmens invånare står inför en period som kräver extra omsorg och förberedelser. I detta inlägg delar jag med mig av mina bästa tips för att vinterförbereda djuren i ladan, så att de kan må bra och hålla sig varma under de kommande kalla månaderna. Djuren…

Visa hela inlägget
Våra lamm längtar ut igen

Våra lamm längtar ut igen

Våra lamm är inomhus nu när det är så blött och kladdigt ute. Men man kan se på dem att de längtar ut igen, och det är ju inte så konstigt eftersom de aldrig har varit med om att vara inomhus förut i sina liv. Hösten har varit fin och november är ovanligt varm vilket både är trevligt men också lite oroväckande. En rejäl vinter hade inte skadat nu, så att alla skadedjur dör bort och så att vi får n…

Visa hela inlägget
Bekanta dig med biodling: från nybörjare till honungsskörd

Bekanta dig med biodling: från nybörjare till honungsskörd

Biodling är en fascinerande hobby som blir alltmer populär bland människor som drömmer om att leva mer hållbart och i samklang med naturen. Inte bara ger det dig egen honung, men du bidrar även till pollineringen och därmed ökar biodiversiteten i din omgivning. I det här inlägget går jag genom grundläggande steg för att börja med biodling, från att skaffa bin till din första honungsskörd. Steg 1: …

Visa hela inlägget