Vinterns utmaningar och glädjeämnen på bondgården

Vinterns utmaningar och glädjeämnen på bondgården

När snön lägger sitt vita täcke över landskapet och kylan kryper in i våra boningar vet vi att vintern har anlänt. På gården innebär det en rad utmaningar, men också möjligheter att finna glädje i den stillsamhet som årstiden kan erbjuda. I detta inlägg delar jag med mig av hur vintern förändrar livet på bondgården och hur vi anpassar oss för att både vi och vär våra djur ska ha det så bra som möjligt.

Utmaningarna med vinterunderhåll

Den kanske mest påtagliga utmaningen vintertid är underhållet av gården. Snöskottning blir en nödvändig och ibland daglig syssla, och det gäller att vara beredd med både skottar och plogar för att hålla vägar och stigar framkomliga. Traktorn får jobba hårdare än någonsin med plogsatsen fram, och det är inte sällan som extra vinterdäck och tyngder behövs för att ge den stabilitet och grepp mot den hala marken.

Även byggnaderna behöver extra uppmärksamhet. Det är viktigt att regelbundet inspektera taken för att undvika snöansamlingar som kan leda till skador. Förråd måste hållas stängda och isolerade så inte värdefulla maskiner och redskap skadas av kylan.

Djuren på vintern

För djuren betyder vintern ett liv i mer begränsade utrymmen. Korna, som kanske tillbringat sommaren betande på de öppna fälten, spenderar nu större delen av tiden inne i ladan där de hålls varma och torra. Det innebär också att mer tid läggs på att försäkra sig om att de har tillräckligt med foder och rent vatten att dricka, som inte får tillåtas frysa.

Hönsen är känsliga för kylan och deras husrum måste vara välisolerat och fri från drag. Belysningen anpassas även för att ge dem en känsla av längre dagar, vilket hjälper till att hålla uppe äggproduktionen.

Aktiviteter på vintern

Men vintern är inte bara en tid för hårt arbete och underhåll. Det är också en period för planering och reflektion. Det är den perfekta tiden att sätta sig ned med kataloger eller onlinebutiker för att planera nästa säsongs frököp och projektera framtida förbättringar av gården.

Det finns också gott om tid för inneaktiviteter som att reparera och förbättra sädes- och foderförvaring, verktygshantering och att söka kunskap om nya metoder för jordbruk och boskapsskötsel. Det är även en ypperlig chans att ta igen lite välbehövlig vila och tillbringa kvällarna med familj och vänner framför en brasa med en kopp varmt te eller hemgjord äppelmust.

Slutsats

Vintern på bondgården är en tid av kontraster. Dagarna kan vara krävande, men tillfredsställelsen som kommer från att veta att allt arbete bidrar till gården och djurens välbefinnande kan ge en djup känsla av mening. Och i de lugna kvällarna kan man finna en sällsynt ro som bara vintertiden kan ge oss.

Som alltid, håll er varma och säkra när ni njuter av säsongens utmaningar och glädjeämnen!

Skriv en kommentar

Vinterns ankomst: Dags att förbereda ladans invånare för kylan

Vinterns ankomst: Dags att förbereda ladans invånare för kylan

När vintern sveper in över landskapet är det inte bara vi människor som behöver rusta oss för den kalla säsongen. Också våra fyrbenta vänner och farmens invånare står inför en period som kräver extra omsorg och förberedelser. I detta inlägg delar jag med mig av mina bästa tips för att vinterförbereda djuren i ladan, så att de kan må bra och hålla sig varma under de kommande kalla månaderna. Djuren…

Visa hela inlägget
Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Mysiga vinterkvällar i ladan: skapa en trivsam miljö för både människor och djur

Vintern är en tid som för många förknippas med mys och värme inomhus. Men för oss på landet, som sköter en lada full med djur och arbetsuppgifter, är det lika viktigt att skapa en trivsam miljö för våra fyrbenta vänner som för oss själva. I det här inlägget ska jag dela med mig av några tips på hur du kan göra vinterkvällarna i ladan till något att se fram emot – för både människor och djur. Förs…

Visa hela inlägget
Nu börjar förberedelserna för vintern

Nu börjar förberedelserna för vintern

Det är mitten av oktober och vintern närmar sig med stormsteg. Även om det nyss varit sommar i södra delarna av vårt land vet vi att vintern kommer inom nån månad här. Nu gäller det att se över allt på gården så att vi är redo när första snön kommer. Städa, laga, fixa och flytta in saker i ladan. Förutom att de flesta djur redan har tagits in så behöver djuren som ska vara ute ses över så att de h…

Visa hela inlägget
Vintern har kommit till gården

Vintern har kommit till gården

Nu har vintern börjat komma. Vi har haft en frostnatt och nu ligger vi på mellan fem och tio grader på dagarna. Ner mot noll på nätterna. Det mesta som står utomhus är skördat och förberett för vintern. I växthuset finns det fortfarande tomater kvar men vi har redan så vi klarar oss i lagren. Nu börjar den lugna tiden och planeringen för nästa säsong.

Visa hela inlägget
Korna är inne och äter hö

Korna är inne och äter hö

Nu är korna inne och äter hö. Hösten är här och snart kommer den första snön falla över gården. Vi fortsätter att förbereda gården för vintern. Det är mycket som ska flyttas och fixas med. När snön kommer är det försent att åtgärda vissa saker. Och när tjälen går i marken är det kört med all markbearbetning, tills våren kommer igen.

Visa hela inlägget
Vårbris i manen: Att ta hand om hästar på våren

Vårbris i manen: Att ta hand om hästar på våren

Vintern har börjat släppa sitt grepp och de första vårtecknen visar sig i horisonten. När vi rör oss mot ljusare tider är det dags att både människor och djur på gården anpassar sig till den nya säsongen. För våra fyrbenta vänner innebär våren en tid för förnyelse, och detta inkluderar även omsorgen om våra hästar. Hästarna har under vinterns kalla månader spenderat mycket tid inomhus, så anpassni…

Visa hela inlägget